Bateri Eğitimi

Müziğin temelini oluşturan ritim olgusunu en eğlenceli hale getiren, hem zihinsel hem fiziksel gelişime katkı sağlayan baterinin ideal başlangıç yaşı fiziksel yeterliliğe bağlı olarak 7 yaş olarak kabul edilebilir.

Bireylerin kişisel gelişimine olumlu katkılar sunmanın yanı sıra profesyonel müzisyen kimliğinin kazanılmasına da büyük katkı sağlayan bateri eğitimi, her yaştan bireylerin katılım sağlayabildiği bir müzik eğitimini kapsamaktadır. Müziğe aşina olan veya müziğe tutku ile bağlı olan insanların eşsiz bir ruh güzelliğine sahip olduğunu belirten pedagoglar, ritim terapi eğitimlerinin de bu konuda önemli rol oynadıklarını vurgulamaktadır.

Bateri eğitimi konularında uzman eğitmenler tarafından belirli bir müfredat dâhilinde verilmekte, İsteyen öğrencilere kurs sonunda yapılacak değerlendirme sınavı sonucunda kurs bitirme belgesi verilmektedir. Bateri kursuna katılmak isteyen öğrencilerin müziğe aşina olması ve ritim kulağına sahip olması gereklidir. Yeteneklerin belirlenmesi için ücretsiz deneme kursları verilmekte, yapılan denemeler sonrasında eğitim süreçleri planlanmaktadır. Öğrenci ile birlikte çıkarılan ders müfredatları, kişilerin boş zamanlarına göre ayarlanarak düzenli bir şekilde yapılmaktadır.

Bateri Hakkında Genel Bilgiler

Bateri eğitimi süresince enstrümanın çalınmasının yanı sıra, çalgı ile ilgili genel bilgilerde öğrencilere sunulmaktadır. Vurmalı bir çalgı olan bateri, Fransız kökenli bir çalgı olup beş adet ana parçadan oluşmaktadır (Kick, trampet, alto1, alto2, flor tom). Bateri baget adı verilen sopalar yardımıyla çalınır. Farklı müzik türlerinde baget yerine fırça veya tokmak adı verilen sopalar kullanılır. Genellikle akustik bateri kullanımı yaygın olmasına rağmen, günümüzde elektronik bateri de kullanılmaktadır. Davul olarak da adlandırılan bateri, vurmalı çalgılar ailesine bağlı olup, müziğe ritim katan bir unsurdur. Akort edilerek farklı ses tonlarında çalınabilen bateri jazz müziğin olmazsa olmazları arasında yer almaktadır.

Standart bir davul ( bateri) setinde geleneksel olan parçalar bulunmakla birlikte, günümüzde davul ve zil sayısı artırılarak farklı ses tonları üretmek de mümkün hale gelmiştir. Bateri setinde,

  • Kick ( bas davul)
  • Snare ( Trampet)
  • 2 alto ve flor tom
  • Ziller
  • Sehpalar ve tabure bulunmaktadır.

Bateri eğitimi müzik ve ritim duygusunun yanı sıra vücudun dengesini sağlama anlamında da olumlu katkılar içermektedir. Bateri çalınırken vücudun dengesi, vuruşlar, enerji yeterliliği, kas gücü oldukça önemlidir. Bateri eğitimi alan kişilerin dikkatlerini daha çabuk toplayarak ortama adapte olabildiği, daha kısa sürede karar alma yeteneğini geliştirdiği görülmektedir.

Bateri Ders İçeriği

Bateri eğitimi birbirinden farklı konuların ele alındığı bir süreci kapsamaktadır. Kursa katılan öğrenciler pratik ve teorik bilgilerle donatılırlar. Uzman eğitmenler tarafından verilen bateri eğitimlerinde,

  • Bateri ve yardımcı enstrümanların tanıtılması ve kullanılışı
  • Baget tutuş teknikleri
  • Çalma teknikleri
  • Müzikle ve bateri ile ilgili terimlerin öğretilmesi
  • Öğrenci seviyesine göre etüt çalışmaları
  • Vurmalı sazların tarihiyle ilgili bilgiler
  • Nota öğrenimi yer almaktadır.

Bateride notasyon diğer enstrümanlara oranla daha pratiktir. Davul setinde yer alan her bir parça bir nota ile temsil edilir. Belli ritim kalıplarında çalınan bateri, müzik gruplarında görselliği zenginleştiren ve müziğin ritmine ayrı bir hava katan bir enstrümandır. Bateri kurslarına katılım sağlamak için müzik sevgisi, ritim duygusu ve kulağının olması yeterli görülmektedir.

Bateri eğitimi düzenli ve sürekli bir eğitim süreci gerektirir. Bu sebeple eğitimin kesintisiz olarak devam ettirilmesi, enstrümanın kısa süre içerisinde öğrenilmesine ve profesyonel düzeyde çalınmasına önemli katkı sağlar. Sürekli pratiklerle geliştirilen bateri çalma yeteneği, özellikle genç yaştaki bireylerin sağlıklı bir ruh haline kavuşmasına önemli katkılar sağlarken, sağlıklı bir beden yapısına sahip olmalarına da etki etmektedir.

Piyano Eğitimi

Piyano Eğitimi

Piyano Eğitimi çocukların ruhsal gelişimlerinin olumlu bir şekilde tamamlanması adına oldukça önemli bir etkendir. Küçük yaşlarda...

Yorum Yap


Yorum Yap Yorum Yap Call Now ButtonHemen Ara